Siirry pääsisältöön

Rinpoche kesäleirillä Portugalissa ja Pohjoismaiden kiertueella


Bodhicharyan kesäleiri Portugalissa 15.-21.7.2013


Ringu Tulku Rinpochen kansainvälinen sangha kokoontui taas viettämään muutaman rennon kesäpäivän yhdessä, loistavien ja vilvoittavien opetusten parissa ja rakastetun mestarin läsnäolosta nauttien, ajoittain valppaina ja toisinaan kuin laiskat kissat lauteilla kehräten. Opetusten aiheena jatkui kolmatta vuotta Dakpo Tashi Namgyalin Mahamudran kuunsäteet.

Laskujeni mukaan tämän kesän leiri oli kahdeksas peräkkäinen. Kuusi ensimmäistä kesäleiriä pidettiin Ranskassa, paikallisen Bodhicharyan johtajan, Lama Tsultrimin vakaasti isännöimänä.

Bodhicharya Portugal emännöi Tsering Paldronin johdolla retriittiä nyt toista kertaa. Retriittipaikka oli viimevuotiseen tapaan jylhä mutta portugalilaiseen tapaan mutkattoman vieraanvarainen jesuiittaluostari Casa da Torre Braga-nimisen kaupungin lähellä, Soutelo-nimisessä kylässä Vila Verden alueella. Onnellisia hetkiä vietettiin päivittäin läheisen pikku joen rannalla ja virrassa pulikoiden, nauttien niin kuumasta auringosta kuin päivän vaihtumisesta illan kuutamoon.

Ringu Tulkun oppilaat kautta maailman ovat ainakin siinä mestarinsa kaltaisia, että heidän kanssaan on helppo tulla toimeen. Kesäleirit ovat kaikille avoimia ja uudet ihmiset otetaan lämpimästi vastaan. Kaikenlainen ylimääräinen protokolla on poissa. Yhdessäoloa leimaa välittömyys ja hierarkioiden puuttuminen. Ollaan asioiden ytimessä.

Ensi kesänä Bodhicharyan kesäleiri pidetään samassa paikassa 14.-20.7.2014. Rohkaisen kaikkia Rinpochen oppilaita ja hänen opetuksiaan toivovia lähtemään mukaan. Lisätiedot ja ilmoittautumislinkki tulevat aikanaan Bodhicharyan sivuille, www.bodhicharya.org.

Pohjoismaiden minikiertue


Kesäleirin edellä Ringu Tulku Rinpoche teki pienen pohjoismaiden kiertueen.

Ensin hän antoi Helsingissä opetuksen mahamudran transmissiolinjan lyhyestä rukouksesta eli Dorje Chang Thungmasta kaksipäiväisessä tilaisuudessa, jonka järjesti jälleen Palpung Finland. Mökkihöperöt suomalaiset olivat juuri vetäytyneet kaivatuille kesälomilleen järven rantaan ja lomarannoille, mutta useita hyvin innostuneita oppilaita oli kuitenkin löytänyt tiensä näihin syvällisiin opetuksiin. Rinpoche ja Lama Shenga ehtivät lyhyen vierailun aikana myös tavata joitakin Helsingissä asuvia sukulaisiaan, kuten Tulku Dakpa Rinpochen Danakosha-keskuksesta.

Kun Rinpoche seuraavan kerran tulee Suomeen, toivon kaikkien kynnelle kykenevien olevan paikalla näissä tilaisuuksissa. Rinpoche välittää syvälliset opetukset suoraan puhuttelevalla ja välittömällä tavalla, joka kirkastaa mielen ja avaa sydämen. Hän on yksi helpoimmin tavoitettavia suuria opettajia tänä päivänä.

Helsingistä Rinpoche ja Lama Shenga matkustivat Ruotsiin. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Ringu Tulku opetti Ruotsissa. Opetuspaikkana oli Göteborg.

Rinpochen oli kutsunut pitkäaikainen oppilas Rosemary Renshaw ja tilaisuudet järjesti Föreningen av Tibetansk Buddhism i Göteborg. Valitettavasti Rosemary ei itse voinut lopulta olla paikalla, mutta kuten Rinpoche lopuksi totesi, hänen ystävällinen läsnäolonsa tuntui silti kaikessa noiden päivien aikana. Opetuksissa oli runsaasti kuulijoita, yleisöluennolla jopa yli sata. Rinpochen opetusten aiheina olivat  buddhalainen elämäntapa ja filosofia. Hän selitti turvautumisen, bodhichittan eli valaistumismielen ja omistusrukouksen merkityksen ja vastasi lukuisiin kysymyksiin. Joukko ruotsalaisia oppilaita teki turvautumislupauksen Rinpochen edessä. Vierailu oli oikein onnistunut ja moni jäi odottamaan Rinpochen seuraavaa vierailua.


Göteborgista Rinpoche siirtyi Osloon, Norjaan. Vierailua järjestelleet Ole Henning Sommerfelt, Ada Raknäs ja moni, moni muu ystävä ja oppilas ja koko Oslon Karma Tashi Ling -keskuksen väki olivat saaneet odottaa tätä tilaisuutta peräti 6 vuotta edellisestä Norjan vierailusta. Rinpochea oli todella kaivattu ja vastaanotto oli sen mukainen. Kolmipäiväisen vierailun aluksi Rinpoche sai tutustua uuden temppelin rakennustyöhön ja illalla hän antoi yleisöopetuksen aiheesta "Elämisen taito buddhalaisuuden mukaan" Paramita-keskuksessa.Sitten seurasi viikonloppu Karma Shedrub Lingissä, Oslon lähellä Skissä sijaitsevassa retriittikeskuksessa. Aiheena oli "Parting from The Four Attachments", tiivis teksti Jonang-koulukunnan 108 opetuksen kokoelmasta. Viikonlopun päätteeksi Rinpoche antoi turvautumisen muutamalle oppilaalle. Näin oli Dharman pyörää käännetty Norjassa Rinpochen toimesta jälleen kerran niin monen vuoden kaipauksen jälkeen.Norjasta Rinpoche ja Lama Shenga matkustivat Lontoon kautta koko ajan kasvavan seurueen saattelemana Portugaliin kesäleirille.

Linkkejä kuviin pohjoismaiden kiertueelta ja Portugalin kesäleiriltä:
Ani Könchog Lhamon kuvia Rinpochen Norjan vierailulta
Flickr album Bodhicharya Summer Camp 2013 by Francoish
Kuvia kesäleiriltä, paljon kukkia - mutta myös RTR
Joitakin kuvia Norjasta
Joitakin kuvia Ruotsista

Kesäleiristä tulee pian myös artikkeli Bodhicharyan englanninkielisille sivuille.

Raportoi
Minna Stenroos

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valkoinen Tara 15.-17.6. ja Bodhicharyavatara-opetukset

Ringu Tulku Rinpoche antaa opetuksia ja initiaation Valkoisen Taran lyhyeen harjoitukseen kolmena iltana 15.-17.6. klo 17.30. Opetuksia seuratakseen pitää liittyä arkistoon (21 euroa/vuosi), mutta ensimmäinen viikko on  maksuton ja tilauksen voi perua milloin tahansa.  Bodhicharyavatara-opetuksissa lopetellaan kohta 6. luku. Bodhicharyavatara-opetukset ovat vapaasti kaikkien katsottavissa, mutta lisämateriaalia käyttääkseen pitää olla arkiston jäsen. Lisämateriaaleja ovat mm. audiotallenteet ja käännökset opetussessioista usealle kielelle (myös suomeksi). Tara-opetukset: https://bodhicharya.org/ teachings/archives/tara- sadhana-live-teaching Bodhicharyavatara: https://bodhicharya.org/ teachings/courses/ bodhicharyavatara

Tsering Paldronin opetukset Helsingissä 25.-27.10.2019

Pe 25.10.2019 klo 18 Samsaraa ei voi korjata La 26.10.2019 klo 16 Rakastunut rakkauteen Su 27.10.2019 klo 11 Paljas sydän  Paikka: Elonpyörä, Vilhonvuorenkuja 20, Helsinki (Sörnäinen) Opetuskieli on englanti, tarvittaessa tulkkaus suomeksi. Tilaisuuksien kesto on 1,5-2 h. Vapaaehtoinen lahjoitus vierailun kustannuksiin (esim. 10-15 e/kerta). Järjestää Bodhicharya-opintoryhmä. Lisätiedot ja yhteydenotot: bodhistudy@gmail.com. Tervetuloa opetuksiin! Lue lisää Tsering Paldronista: http://tseringpaldron.org Tsering Paldron on syntynyt Lissabonissa. 19-vuotiaana hän matkusti Brysseliin, jossa löysi tiibetinbuddhalaisuuden ja astui henkiselle polulleen vuonna 1973.  Perinteisen kolmen vuoden retriitin hän suoritti 80-luvulla Ranskassa Dudjom Rinpochen sekä Dilgo Khyentse Rinpochen johdolla ja Pema Wangyal Rinpochen ohjauksessa. Hän on saanut opetuksia monilta Lamoilta kaikista tiibetinbuddhalaisuuden koulukunnista. Jo 25 vuoden ajan hän opettanut, matkus

Retriittien kevät

Koronavirus, covid-19, on saattanut monet meistä, suunnittelemattomastikin, tekemään bodhisattvan töitä esim. kaupan alalla, terveydenhuollossa, opetuksessa, hallinnossa ja muissa julkisen alan tehtävissä. Monet se on saattanut ehkä yllättäen retriittioloihin, joko yksin tai läheisten kanssa. Jos sinulle on käynyt niin, kannattaa ottaa ilo ja hyöty irti tästä mahdollisuudesta niin kuin parhaiten voi. Perheellisillä on omat haasteensa ja vahvuutensa, mutta jos elät yksin ja etenkin olet luontaisesti hiukan organisoimaton tapaus, kuten minä, suunnittele päiväohjelma ja sisällytä siihen ainakin jonkin verran muodollista harjoitusta, esimerkiksi aamuun ja iltaan. Jos teet etätöitä kotoa käsin, lomita työskentelyn väliin useita pieniä rentoutumisen ja tietoisen läsnolon hetkiä. Käy kävelyretkillä luonnossa ja pidä aistit avoimena ja tietoisuus kirkkaana. Ole tietoinen ja läsnä laittaessasi ruokaa ja syödessäsi. Rentoudu. Lue kaikki kallisarvoiset dharmakirjat, joita et ole ehtinyt vielä l