Siirry pääsisältöön

Bodhicharyavatara ja nettishedra

Ringu Tulku Rinpoche:
"Vähän aikaa sitten päätimme aloittaa Bodhicharyassa opintoryhmän, eräänlaisen internet-shedran, jossa opiskelemme yhdessä Bodhicharyavataraa.

Bodhicharyavatara (eli Bodhisattvojen polulle astuminen) on teksti, jonka on kirjoittanut suuri intialainen mestari Shantideva. Sitä on käytetty buddhalaisten opintojen ja etenkin mahayanabuddhalaisuuden oppikirjana jo monta sataa vuotta. Tiibetin suuri mestari Patrul Rinpoche on sanonut, että jos todella ymmärrämme tämän teoksen, silloin ymmärrämme buddhalaisuudesta suunnilleen kaiken, sillä tähän kirjaan sisältyy paitsi viisaus, myös sydän, harjoitus, meditaatio ja toiminta. Näin ollen meidän ei tarvitse opiskella mitään muuta kuin tätä yhtä ainoaa kirjaa, Bodhicharyavataraa.

On myös tosiasia, että hänen pyhyytensä Dalai-lama on usein maininnut Bodhicharyavatara-opintonsa Kunu Lama Tenzin Gyaltsenin johdolla tärkeimmäksi yksittäiseksi opetukseksi, joka on todella auttanut häntä harjoittamaan ja ymmärtämään buddhalaisuutta. Kyseessä on yksi buddhalaisuuden tärkeimmistä oppikirjoista ja se sopii hyvin myös ensimmäiseksi oppikirjaksi, kuten omassa tapauksessani. Ensimmäinen opiskelemani kirja buddhalaisissa opinnoissani oli Bodhicharyavatara. 

Näitä opintoja ei toisaalta voi koskaan saattaa loppuun. Bodhicharyavataraa voi opiskella kerta toisensa jälkeen, niin kuin Patrul Rinpochella oli tapana opettaa sitä alusta loppuun ja aloittaa taas seuraavana aamuna uudelleen alusta. Kerrotaan, että näin Khenpo Kunpal, joka kirjoitti kuuluisan selitysteoksen Bodhicharyavatarasta, sai nämä opetukset nelisenkymmentä kertaa.

Mutta hän sanoi oppineensa joka kerralla jotain uutta, eikä siksi koskaan ajatellut aikansa menevän hukkaan tai ettei olisi mielekästä opiskella uudelleen. Noiden opetusten ja kokemusten pohjalta hän kirjoitti selitysteoksen, johon opintoryhmän opinnot todennäköisesti tulevat perustumaan. Teos on nyt myös käännetty englanniksi Padmakaran toimesta.

Tänä vuonna en myöskään ole pystynyt vierailemaan monissa niistä keskuksista, joissa tavallisesti käyn, joten kaikki jotka haluavat, voivat nyt liittyä opintoryhmään, jossa koitan selittää Bodhicharyavataraa noin kahden viikon välein, minkä jälkeen on mahdollisuus keskusteluun. Annan joka kerralla opetuksen yhdestä tai kahdesta säkeistöstä, minkä lisäksi nettiin tulee selitysteksti. Oppilaat voivat kuunnella opetuksia ja opiskella tekstiä. Khenpo Kunpalin kommentaari löytyy englanniksi ja muillakin kielillä, ja saatavilla on transkriptio aiemmin antamistani monivuotisista opetuksista. Jos haluatte keskustella, kommentoida tai esittää kysymyksiä, se sopii. Vastaan niihin seuraavalla kerralla. Näin toivon tästä olevan kaikille hyötyä."

- Rinpochen lyhyt johdatus Bodhicharyavatara-teokseen ja nettiopintoryhmään

Nettishedra on nyt alkamassa Bodhicharyan kansainvälisillä verkkosivuilla www.bodhicharya.org. Tervetuloa mukaan kaikki buddhalaisista opinnoista kiinnostuneet!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Buddhism is not about being a Buddhist"

Buddhalaisuudessa tarkoituksena ei ole tulla buddhalaiseksi, vaan myötätuntoiseksi ja viisaaksi. - Ringu Tulku Rinpochen lyhyt opetus Youtubessa.

Kevään 2020 meditaatiot

Meditoidaan yhdessä suunnilleen joka toinen perjantai klo 18-19.

Kuunnellaan Ringu Tulkun lyhyitä opetuksia ja ohjattuja meditaatioita. Keskustellaan.

Maalis-huhtikuussa on tapaamisissa useamman viikon tauko. Tapaamispäivät:

24.1.
7.2.
21.2.
6.3.
10.4.
24.4.
8.5.
22.5.

Paikka on Elonpyörä (Vilhonvuorenkuja 20, Helsinki).

Tervetuloa uudet ja vanhat!

Kuva © Conrad Harvey

Peruuntunut: Ringu Tulku Rinpoche opettaa Suomessa toukokuussa

HUOM! Rinpochen vierailu on peruuntunut aikataulumuutosten takia. (Päivitys 28.3.2019)

Rinpoche tulee Suomeen toukokuussa ja antaa opetuksia Palpung Yeshe Gatshal Finlandin järjestämänä. Opetusten aiheena jatkuu viime kesänä aloitettu "Mitä meidän tulee tietää ja mitä välttää voidaksemme kehittyä harjoituksessamme?",  joka perustuu Kagyu-perimyslinjan suuren mestarin Gampopan keskeisten ohjeiden kokoelmaan nimeltä Korkeimman polun kallisarvoinen kukkaköynnös. Lisäksi Rinpoche on ystävällisesti luvannut antaa Vihreän Taran voimansiirron.

Opetuspaikka on ITCCA Finland ry:n sali, Sturenkatu 27 B, 3. kerros. Opetukset tulkataan suomeksi. Tiedustelut suoraan Palpungista, palpungfinland@gmail.com, +358451300434.

Opetusaikataulu:

21.5. klo 17-19
22.5.  klo 10-12 ja 17-19
23.5. klo 10-12

Vihreän Taran voimansiirto 23.5. klo 17-19


Viimevuotiset opetukset ovat kuunneltavissa Ringu Tulkun opetusarkistossa, jossa voi rekisteröitymisen jälkeen kuunnella kaikkia Rinpochen tallennettuja op…