Siirry pääsisältöön

Bodhicharyavatara ja nettishedra

Ringu Tulku Rinpoche:
"Vähän aikaa sitten päätimme aloittaa Bodhicharyassa opintoryhmän, eräänlaisen internet-shedran, jossa opiskelemme yhdessä Bodhicharyavataraa.

Bodhicharyavatara (eli Bodhisattvojen polulle astuminen) on teksti, jonka on kirjoittanut suuri intialainen mestari Shantideva. Sitä on käytetty buddhalaisten opintojen ja etenkin mahayanabuddhalaisuuden oppikirjana jo monta sataa vuotta. Tiibetin suuri mestari Patrul Rinpoche on sanonut, että jos todella ymmärrämme tämän teoksen, silloin ymmärrämme buddhalaisuudesta suunnilleen kaiken, sillä tähän kirjaan sisältyy paitsi viisaus, myös sydän, harjoitus, meditaatio ja toiminta. Näin ollen meidän ei tarvitse opiskella mitään muuta kuin tätä yhtä ainoaa kirjaa, Bodhicharyavataraa.

On myös tosiasia, että hänen pyhyytensä Dalai-lama on usein maininnut Bodhicharyavatara-opintonsa Kunu Lama Tenzin Gyaltsenin johdolla tärkeimmäksi yksittäiseksi opetukseksi, joka on todella auttanut häntä harjoittamaan ja ymmärtämään buddhalaisuutta. Kyseessä on yksi buddhalaisuuden tärkeimmistä oppikirjoista ja se sopii hyvin myös ensimmäiseksi oppikirjaksi, kuten omassa tapauksessani. Ensimmäinen opiskelemani kirja buddhalaisissa opinnoissani oli Bodhicharyavatara. 

Näitä opintoja ei toisaalta voi koskaan saattaa loppuun. Bodhicharyavataraa voi opiskella kerta toisensa jälkeen, niin kuin Patrul Rinpochella oli tapana opettaa sitä alusta loppuun ja aloittaa taas seuraavana aamuna uudelleen alusta. Kerrotaan, että näin Khenpo Kunpal, joka kirjoitti kuuluisan selitysteoksen Bodhicharyavatarasta, sai nämä opetukset nelisenkymmentä kertaa.

Mutta hän sanoi oppineensa joka kerralla jotain uutta, eikä siksi koskaan ajatellut aikansa menevän hukkaan tai ettei olisi mielekästä opiskella uudelleen. Noiden opetusten ja kokemusten pohjalta hän kirjoitti selitysteoksen, johon opintoryhmän opinnot todennäköisesti tulevat perustumaan. Teos on nyt myös käännetty englanniksi Padmakaran toimesta.

Tänä vuonna en myöskään ole pystynyt vierailemaan monissa niistä keskuksista, joissa tavallisesti käyn, joten kaikki jotka haluavat, voivat nyt liittyä opintoryhmään, jossa koitan selittää Bodhicharyavataraa noin kahden viikon välein, minkä jälkeen on mahdollisuus keskusteluun. Annan joka kerralla opetuksen yhdestä tai kahdesta säkeistöstä, minkä lisäksi nettiin tulee selitysteksti. Oppilaat voivat kuunnella opetuksia ja opiskella tekstiä. Khenpo Kunpalin kommentaari löytyy englanniksi ja muillakin kielillä, ja saatavilla on transkriptio aiemmin antamistani monivuotisista opetuksista. Jos haluatte keskustella, kommentoida tai esittää kysymyksiä, se sopii. Vastaan niihin seuraavalla kerralla. Näin toivon tästä olevan kaikille hyötyä."

- Rinpochen lyhyt johdatus Bodhicharyavatara-teokseen ja nettiopintoryhmään

Nettishedra on nyt alkamassa Bodhicharyan kansainvälisillä verkkosivuilla www.bodhicharya.org. Tervetuloa mukaan kaikki buddhalaisista opinnoista kiinnostuneet!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valkoinen Tara 15.-17.6. ja Bodhicharyavatara-opetukset

Ringu Tulku Rinpoche antaa opetuksia ja initiaation Valkoisen Taran lyhyeen harjoitukseen kolmena iltana 15.-17.6. klo 17.30. Opetuksia seuratakseen pitää liittyä arkistoon (21 euroa/vuosi), mutta ensimmäinen viikko on  maksuton ja tilauksen voi perua milloin tahansa.  Bodhicharyavatara-opetuksissa lopetellaan kohta 6. luku. Bodhicharyavatara-opetukset ovat vapaasti kaikkien katsottavissa, mutta lisämateriaalia käyttääkseen pitää olla arkiston jäsen. Lisämateriaaleja ovat mm. audiotallenteet ja käännökset opetussessioista usealle kielelle (myös suomeksi). Tara-opetukset: https://bodhicharya.org/ teachings/archives/tara- sadhana-live-teaching Bodhicharyavatara: https://bodhicharya.org/ teachings/courses/ bodhicharyavatara

Tsering Paldronin opetukset Helsingissä 25.-27.10.2019

Pe 25.10.2019 klo 18 Samsaraa ei voi korjata La 26.10.2019 klo 16 Rakastunut rakkauteen Su 27.10.2019 klo 11 Paljas sydän  Paikka: Elonpyörä, Vilhonvuorenkuja 20, Helsinki (Sörnäinen) Opetuskieli on englanti, tarvittaessa tulkkaus suomeksi. Tilaisuuksien kesto on 1,5-2 h. Vapaaehtoinen lahjoitus vierailun kustannuksiin (esim. 10-15 e/kerta). Järjestää Bodhicharya-opintoryhmä. Lisätiedot ja yhteydenotot: bodhistudy@gmail.com. Tervetuloa opetuksiin! Lue lisää Tsering Paldronista: http://tseringpaldron.org Tsering Paldron on syntynyt Lissabonissa. 19-vuotiaana hän matkusti Brysseliin, jossa löysi tiibetinbuddhalaisuuden ja astui henkiselle polulleen vuonna 1973.  Perinteisen kolmen vuoden retriitin hän suoritti 80-luvulla Ranskassa Dudjom Rinpochen sekä Dilgo Khyentse Rinpochen johdolla ja Pema Wangyal Rinpochen ohjauksessa. Hän on saanut opetuksia monilta Lamoilta kaikista tiibetinbuddhalaisuuden koulukunnista. Jo 25 vuoden ajan hän opettanut, matkus

Retriittien kevät

Koronavirus, covid-19, on saattanut monet meistä, suunnittelemattomastikin, tekemään bodhisattvan töitä esim. kaupan alalla, terveydenhuollossa, opetuksessa, hallinnossa ja muissa julkisen alan tehtävissä. Monet se on saattanut ehkä yllättäen retriittioloihin, joko yksin tai läheisten kanssa. Jos sinulle on käynyt niin, kannattaa ottaa ilo ja hyöty irti tästä mahdollisuudesta niin kuin parhaiten voi. Perheellisillä on omat haasteensa ja vahvuutensa, mutta jos elät yksin ja etenkin olet luontaisesti hiukan organisoimaton tapaus, kuten minä, suunnittele päiväohjelma ja sisällytä siihen ainakin jonkin verran muodollista harjoitusta, esimerkiksi aamuun ja iltaan. Jos teet etätöitä kotoa käsin, lomita työskentelyn väliin useita pieniä rentoutumisen ja tietoisen läsnolon hetkiä. Käy kävelyretkillä luonnossa ja pidä aistit avoimena ja tietoisuus kirkkaana. Ole tietoinen ja läsnä laittaessasi ruokaa ja syödessäsi. Rentoudu. Lue kaikki kallisarvoiset dharmakirjat, joita et ole ehtinyt vielä l