Siirry pääsisältöön

Bodhicharyavatara

Tervetuloa opiskelemaan Bodhicharyavataraa!

Bodhicharyavatara (suomennettu nimellä Opas Bodhisattvan elämäntapaan) on tunnettu mahayanabuddhalaisuuteen kuuluva teksti, jonka on laatinut intialainen Shantideva 700-luvulla. Sitä on opiskeltu, selitetty ja rakastettu vuosisatojen ajan kaikissa suuntauksissa ja perimyslinjoissa. Bodhisattva on joku, joka pyrkii valaistumismielen heräämiseen ja lisääntymiseen kaikissa olennoissa. Bodhicharyavatara esittelee bodhisattvan tien ja kuusi täydellistä hyvettä, jotka bodhisattva polullaan toteuttaa.

Opintoryhmän ensimmäinen kokoontuminen on keskiviikkona 27.5. klo 18-20 Helsingissä Createn tiloissa, Nervanderinkatu 10, katutaso (voit halutessasi osallistua tilavuokran kattamiseen vapaaehtoisella maksulla, esim. 5 e). Luomme pienen yleiskatsauksen Bodhicharyavataraan ja Shantidevaan, ja teemme alustavan ohjelman ensi syksyksi. Kesän ajan tutustumme käyttämiimme teksteihin ja kommentaareihin omatoimisesti.

Mukaan ovat tervetulleita kaikki buddhalaisuudesta innostuneet. Jonkin verran taustatietoa on eduksi, ja kiinnostus bodhisattvan polkua kohtaan siivittää opintoja. Osallistuminen edellyttää valmiutta omatoimiseen opiskeluun, sillä toimimme vertaisryhmänä, jossa jokaisen panos on yhtä tärkeä. Englanninkielen taito on tarpeen kommentaarien lukemiseksi. Ryhmään voi silti tulla muutenkin keskustelemaan ja meditoimaan yhdessä.

Suomalaisen Bodhicharya study group -opintoryhmän innoittaja ja opastaja on Ringu Tulku Rinpoche, joka on vieraillut Suomessa opettamassa vuodesta 2004.

http://www.bodhicharya.org
http://ringutulku.wordpress.org
http://www.rigultrust.org

Tiedustelut: bodhistudy@gmail.com

Kommentit

 1. Hei,

  kiitos panoksestanne buddhalaisuuden ja kaikkien olentojen hyväksi! Teette erittäin tärkeää ja arvokasta työtä.

  Gassho,
  Markus

  VastaaPoista
 2. Kiitos ystävällisistä sanoistasi, Uku, ja kiitos itsellesi! Dharman opiskelu on nautinto. Toivottavasti siitä on iloa ja hyötyä kaikille.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valkoinen Tara 15.-17.6. ja Bodhicharyavatara-opetukset

Ringu Tulku Rinpoche antaa opetuksia ja initiaation Valkoisen Taran lyhyeen harjoitukseen kolmena iltana 15.-17.6. klo 17.30. Opetuksia seuratakseen pitää liittyä arkistoon (21 euroa/vuosi), mutta ensimmäinen viikko on  maksuton ja tilauksen voi perua milloin tahansa.  Bodhicharyavatara-opetuksissa lopetellaan kohta 6. luku. Bodhicharyavatara-opetukset ovat vapaasti kaikkien katsottavissa, mutta lisämateriaalia käyttääkseen pitää olla arkiston jäsen. Lisämateriaaleja ovat mm. audiotallenteet ja käännökset opetussessioista usealle kielelle (myös suomeksi). Tara-opetukset: https://bodhicharya.org/ teachings/archives/tara- sadhana-live-teaching Bodhicharyavatara: https://bodhicharya.org/ teachings/courses/ bodhicharyavatara

Tsering Paldronin opetukset Helsingissä 25.-27.10.2019

Pe 25.10.2019 klo 18 Samsaraa ei voi korjata La 26.10.2019 klo 16 Rakastunut rakkauteen Su 27.10.2019 klo 11 Paljas sydän  Paikka: Elonpyörä, Vilhonvuorenkuja 20, Helsinki (Sörnäinen) Opetuskieli on englanti, tarvittaessa tulkkaus suomeksi. Tilaisuuksien kesto on 1,5-2 h. Vapaaehtoinen lahjoitus vierailun kustannuksiin (esim. 10-15 e/kerta). Järjestää Bodhicharya-opintoryhmä. Lisätiedot ja yhteydenotot: bodhistudy@gmail.com. Tervetuloa opetuksiin! Lue lisää Tsering Paldronista: http://tseringpaldron.org Tsering Paldron on syntynyt Lissabonissa. 19-vuotiaana hän matkusti Brysseliin, jossa löysi tiibetinbuddhalaisuuden ja astui henkiselle polulleen vuonna 1973.  Perinteisen kolmen vuoden retriitin hän suoritti 80-luvulla Ranskassa Dudjom Rinpochen sekä Dilgo Khyentse Rinpochen johdolla ja Pema Wangyal Rinpochen ohjauksessa. Hän on saanut opetuksia monilta Lamoilta kaikista tiibetinbuddhalaisuuden koulukunnista. Jo 25 vuoden ajan hän opettanut, matkus

Retriittien kevät

Koronavirus, covid-19, on saattanut monet meistä, suunnittelemattomastikin, tekemään bodhisattvan töitä esim. kaupan alalla, terveydenhuollossa, opetuksessa, hallinnossa ja muissa julkisen alan tehtävissä. Monet se on saattanut ehkä yllättäen retriittioloihin, joko yksin tai läheisten kanssa. Jos sinulle on käynyt niin, kannattaa ottaa ilo ja hyöty irti tästä mahdollisuudesta niin kuin parhaiten voi. Perheellisillä on omat haasteensa ja vahvuutensa, mutta jos elät yksin ja etenkin olet luontaisesti hiukan organisoimaton tapaus, kuten minä, suunnittele päiväohjelma ja sisällytä siihen ainakin jonkin verran muodollista harjoitusta, esimerkiksi aamuun ja iltaan. Jos teet etätöitä kotoa käsin, lomita työskentelyn väliin useita pieniä rentoutumisen ja tietoisen läsnolon hetkiä. Käy kävelyretkillä luonnossa ja pidä aistit avoimena ja tietoisuus kirkkaana. Ole tietoinen ja läsnä laittaessasi ruokaa ja syödessäsi. Rentoudu. Lue kaikki kallisarvoiset dharmakirjat, joita et ole ehtinyt vielä l